Lies Bulteel | Publicatie in KLEI Magazine
Keramiek maken is heerlijk. Klei voelen tussen m’n vingers, kneden, rollen, draaien, kleuren, bakken en de verrassing van creaties die uit de oven komen.
4639
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-4639,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

In KLEI magazine – mei juni 2023

Dans en Klei: Balance in e-motion

Al sinds mijn kindertijd dans ik. Eerst klassiek ballet, daarna jazz en uiteindelijk ontdekte ik de hedendaagse moderne dans. Daarbij is de grond een platform voor het héle lichaam. Niet enkel je voeten maar elk onderdeel van je lijf draait en rolt, glijdt en vleit, maakt contact met de grond. Ik voel en vloei op het ritme van de muziek in een hervonden vrijheid. Dans is een deel van mezelf en ik voel me minder in balans als het ontbreekt in mijn leven.

Zou het niet geweldig zijn om mijn twee passies, dansen en klei, te combineren?
Hoe zou een gedraaide vaas omgaan met de bewegingen van de dans? Hoe zoekt de klei samen met mijn lichaam een nieuwe balans? En omgekeerd, hoe zorgt die klei in mijn handen voor mijn onbalans? Zo ontstond deze ‘Balance in e-motion’. Ik zocht inspirerende muziek en nam een gedraaide vaas ter hand. Deed een pirouette, een tilt, een collaps… Mijn hoofd en lichaam zochten naar nieuwe combinaties. Ik dook met de klei in de muziek en we dansten samen.
Vers gedraaid of toch al lichtjes lederhard. Het is een wereld van verschil voor de klei om nog stabiliteit te vinden tijdens de dans. De vervormingen die ontstaan zijn verschillend en onvoorspelbaar. Het ene moment heb je een uitgebalanceerde vaas, het andere moment ontstaat een decoratief ornament. Elke gedanste vaas is daardoor ongelooflijk uniek.

Tijdens toonmomenten laat ik het publiek live zien hoe mijn vazen gedanst worden. Eerst bereid ik ze voor aan de draaischijf. Nadien start met de muziek mijn eigengemaakte choreografie waarbij de vervormingen van de vazen ontstaan. Heel vaak zorgt het voor ontroering, waardoor mensen spontaan die vaas kiezen die hen zo heeft geraakt.

Na de ‘Balance in e-motion’-dans is mìjn energie overgebracht naar de vazen. Dansen met klei is zalig! En zo geef ik mijn positieve energie door aan anderen.

 

Filmpje zien?